2008/03/19

Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Kicsit elvesztem, de jelenlétem jelezendő postolok egy igen rövidet:)

Kurt Vonnegut gyerekkorom óta az egyik kedvenc írom. A véletlen úgy hozta, hogy legelőször és legtöbbször a Börleszk, avagy nincs többé magány című könyvét olvastam el.
Nem is igen értem 10 év körüli fejjel mi ragadhatott meg benne, de az biztos, hogy azóta is szeretem. Viszont ezúttal nem erről, hanem szintén zseniális (bár elcsépeltnek érzem ezt a szót, főleg Vonneguttal kapcsolatban), Macskabölcső című könyvéről lenne szó, mivel ezt olvastam legutóbb.

Fülszöveg:

"Kurt Vonnegut a mai amerikai irodalom egyik legeredetibb tehetsége. Egy kritikusa szerint "egyike azoknak, akik nagyon sokat tettek azért, hogy a science fiction ne legyen többé csúnya szó". Valóban, Vonnegut egész művészetére jellemző a sci-fi elemeket alkalmazó megközelítés. Művei azonban körülbelül annyira nevezhetők tudományos-fantasztikus irodalomnak, mint, mondjuk, Swift Gulliverje.
A Macskabölcső volt az a regény, amellyel Vonnegut a mai amerikai irodalom fővonalába lépett. Ebben a regényben mindenki játszik, beleértve a szerzőt is. Felix Hoenikker, mint megtudjuk, lényegében játékból találta fel az atombombát, épp úgy, mint a szuperjeget, melyet gyermekei három részre osztottak, s amely velük együtt San Lorenzóra kerül. Mindhárom Hoenikker gyereknek megvan a maga "játéka". A csúnya és érzéketlen Angela titokban klarinétvirtuóz, a törpe Newt nihilista tájképeket fest, a színtelen és fantáziátlan Frank egyetlen szenvedélye a modellépítés.
Vonnegut saját játéka, vagyis "találmánya" San Lorenzo szigete, melynek földrajzát, történelmét, társadalmát, nyelvét, sőt vallását is pontosan kidolgozta.
A regényt kesernyés-bölcs, együttérző humanizmus hatja át. Ez a humanizmus jól mutatja, hogy a regény játékos fatalizmusa is csak a látszatok egyike. Az író ki is mondja: tulajdonképpen arról a szívfájdító kényszerről van szó, hogy hazudjunk a valóságról - és a szívfájdító lehetetlenségéről annak, hogy hazudjunk róla."


Ahogy a zseniális, úgy más egyéb szavakat is elcsépeltek már Vonneguttal kapcsolatban. Így aztán vélemény helyett egy másik oldalon megjelent bejegyzésem másolom csak ide:

Bokononista szótár

boko-maru - A tudatok egyesítésének szeánsza. A bokononista hit szerint azzal lehet valaki talp-a-talphoz, akit szeret, feltéve, ha mindkettőjük talpa tiszte és ápolt.

buzgó, buzgó, buzgó - ezt suttogják a bokonisták, ha eltűnődnek, mily bonyolult és kifürkészhetetlen az élet gépezete.

duprasz - Kétszemélyes karasz. Az igazi dupraszba senki nem hatolhat be, még az effajta szövetségből született gyermek sem. Ha a duprasz egyik tagja meghal, egy héten belül meghal a másik is. A duprasz bájosan öntelt intézmény.

foma - Hazugság.

kankan - Az eszköz, mely révén valaki a maga karaszába eljut.

karasz - Azok a brigádok, melyekbe az emberiség szerveződik. Ezen brigádok Isten akaratát cselekszik, csak erre sose jöttek rá.
Bokonon szerint:
"Ha életed különösebb ésszerű ok nélkül összegabalyodik valaki más életével, az illető valósznűleg a te karaszod tagja."
"Ember alkotta a sakktáblát; Isten alkotta a karaszt."

macskazsák - Ezrek, meg ezrek sorsa egy sztuppa kezében.

nagybömb - Hamis karasz. Látszólagos brigád, ami Isten útjainak szempontjából céltalan. Nagybömb példák: Amerikai Forradalom Leányai, General Electric cég, Agglegények Nemzetközi Rendje - valamint bármely nemzet, bármikor, akárhol.
Bokonon szerint:
"Ha érteni vágyod a nagybömböt, hámozz meg egy léggömböt."

pul-pa - "Nagy határ szar", máshol "Isten haragja"

ran-rang - Olyan személy, aki az embert bizonyos gondolkodásmódtól eltérti, méghozzá úgy, hogy a rang-rang tulajdon példájával bizonytja az illető életmód képtelenségét.

szárun - Fejét meghajtja, engedelmeskedik.

szin-vat - Olyan ember, aki a másik teljes szerelmét kívánja. A bokononista vallás szerint nagyon gonosz dolog.

sztuppa - Ködben tévelygő gyermek.

vámpéter - A karasz tengelye.Vámpéter nélkül nincs karasz. Vámpéter lehet: fa, szikla, állat, eszme, könyv, dallam, a Szent Grál - akármi. A karasz tagjai ekörül forognak, a csillagköd spiráljának fenséges káoszában. A karasz tagjainak pályája közös vámpéterük körül merőben spirituális pálya. Lelkek keringenek, nem testek.
Bármely adott időben a karasznak voltaképpen két vámpétere van - az egyik felfutóban, a másik alkonyulóban.

vin-dit - Hirtelen, szubjektv lökés a bokononizmus felé, ama meggyőződés felé, hogy végtére is a MIndenható Isten mégiscsak tud az egyénről, hogy a Mindenható Istennek holmi igen bonyolult terve van vele.

za-ma-ki-bo - Sors, elkerülhetetlen végzet.

Forrás: wikipedia.org

No comments: