2008/06/24

Könyvlisták a neten

Mit is gondoltam, amikor kitűztem magam elé, hogy én Jane Eyre-t fogok olvasni, de angolul, a csuda tudja már. De az biztos, hogy lassan itt a hónap vége, és én még nem végeztem vele. És még akkor is, ha a nyelvvizsgára való tanulás elvett két hetet a hónapból, azért sokat rontott a havi "statisztikámon":)

De azért folyamatosan kutatom azokat a könyveket, amelyeket érdemes lenne a jövőben elolvasni. Ezen keresgélésem nyomán jó néhány könyvlistát találtam az interneten, amelyekből érdemes böngészni. Természetesen az angol nyelvű oldalak között számos olyat is találhatunk, amely az adott országban alapmű, nekünk viszont nem mond semmit.

A BBC The Big Read (A Nagy Könyv) elnevezésű programsorozata keretén belül a brittek által leginkább kedvelt 100 könyvet ismerhetjük meg. Az első három:
1. The Lord of the Rings, J.R.R. Tolkien
2. Pride and Prejudice, Jane Austen
3. His Dark Materials, Philip Pullman

Szintén 2003-as a Guardian listája, amely minden idők 100 legjobb könyvét igyekszik felsorolni. Az első három:
1. Don Quixote, Miguel De Cervantes
2. Pilgrim's Progress, John Bunyan
3. Robinson Crusoe, Daniel Defoe
  
A magyar A Nagy Könyv program 2005-ös listáját már csak híroldalakon tudtam megtalálni, mivel a nagykonyv.hu domain oldal üres és eladó (vagyis tuti nem lesz még egy ilyen akció).
Nálunk a 100-as listában nincs sorrend, 50-50 magyar és külföldi regény szerepel rajta betűrendben. Akit esetleg érdekel, a 100 regényből 42 elérhető online is a Magyar Elektronikus Könyvtárban

A Teachersfirst.com oldala más szempont szerint állította össze egyik listáját: életkorok szerint sorolja be a könyveket (minden életkornak, iskola előtt, 4-8 éves, 9-12 éves).  Ez persze az oldal jellege miatt teljesen érthető. Igaz, nekik is van 100-as listájuk (2007-es), amiben javarészt számomra ismeretlen ifjúsági könyvek szerepelnek.
1. Charlotte’s Web, E.B. White
2. Where the Wild Things Are, Maurice Sendak
3. The Giving Tree, Shel Silverstein

A legfrissebb lista a The Art of Manliness-en található, alig májusban készült.Nekem eddig a ez a legszimpatikusabb, talán amiatt is, mivel minden könyvhöz igyekeztek valamelyik kiadás képét is betenni. 
1. The Great Gatsby, F. Scott Fitzgerald (megszereztem angolul, de olvasni maga a borzalom:)
2. The Prince, Niccolo Machiavelli
3. Slaughterhouse-Five, Kurt Vonnegut

No comments: